Sunday, March 20, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Ayah samseng jujur juga (eps.6)






Gambar ini dari google. Tapi ape aku nak cerita bila ayah samseng yang sakit eps.3. Tapi cerita ni sbelum dia sakit dan sebelum anak dia mati eps.4. Ustaz yang sama dalam eps.5 cerita kat aku lagi. Ayah samseng tu sangat jujur selepas kita tengok ibunye pom sangat jujur dalam eps.5 kan.

Kalau korang nak taw, pakcik ni amek kerja kat masjid dan kerja dia adalah agihkan makanan untuk sape yang layak. Tapi nak dijadikan cerita, family salah sorang samseng-samseng eps.1 dapat jugak hak itu. So, pak cik ni sangat teliti dalam agihkan mkanan2x tu. Walaupom dia suka or tak suka kat seseorang tu, dia mesti agih dengan sama banyak dan adil.


Tiba-tiba, satu hari samseng-samseng ni datang kat pakcik ni. Oh. Diorang nak bagi wang sikit kat pakcik,  then mintak pakcik ni agihkan lebih sikit kat fmily samseng tu stiap kali bila pakcik ni nak bhagikan makanan. Tapi pakcik ni tak biarkan diorang macam tu jer. Pak cik ni sound direct jer:

"Sesungguhnya pakcik ni sangat sayang kat orang-orang baik dan sangat membenci korang yang sangat jahat. Tapi kalau korang nak taw, sebaik mana dia or sejahat mana dia pom, Pakcik tak memilih dalam agihkan mkanan ni. Pak cik bhagi sama rata jugak. Faham??."

Oh. Samseng tu malu the bla mcm tu jer.. hahahaha..



p/s: "Kisah ini adalah kisah Abdullah b Rawahah yang sangat adil dalam agihkan mkanan untuk Kaum muslim dan juga yahudi. Tapi dengan semangat yang dia ada, dia dapat elak dari yahudi yang nak bagi wang sogok kat dia. Ayat beliau seperti kata-kata diatas tapi just ubah ikot situasi pada masa tu "





Comments
4 Comments

4 kritikan:

forever love said...

hoho.. bgs ny pokcik tue

Fuuyooh said...

baik betul pakcik ni.. tapi aku lagi baik.. hahaha..

trigyy said...

mmg baek.. huhuhu..

Awan Biru said...

Boleh buat contoh ayah samseng tu. Jahat atau baik itu semua terpulang kepada Allah untuk menilai. Beliau juga amanah sebab tak terima duit sogokan tu.

Related Posts with Thumbnails