Sunday, April 3, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Reply Comment Button for Blogger








Okeh. Tutorial pasang reply comment button ini adalah idea dari si Aiman ni. hihi. Dia duk tanya aku macam mana nak tag pengomen dalam komen section kita. Dia sudah siap pasang, tengah happy la tu. hihihi.

Actually, memang benda ni sangat memudahkan bagi blogger yang suka reply komen pengomen pada entry mereka, mereka tak perlu taip nama setiap pengomen or tak perlu copy paste sorang-sorang. Hanya satu klik, korang dapat reply komen tersebut. Lihat Contoh: 


Okeh! Let's Get Serious !

Search Code Ini

Korang pergi Design>>Edit HTML>>expand>> CTRL+F
<data:commentPostedByMsg/>

Copy Code yang panjang bawah ni selepas Code ini.

Thank to Amal Espraza sebab betulkan kesilapan sikit tadi.

Copy Code Dibawah

<span><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR-BLOG-ID&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=450,height=450&quot;); return false;'>[Reply]</a></span>

Edit Code

1. Korang tukar YOUR-BLOG-ID dengan ID blog korang. Try korang tengok kat atas. Kat URL tu, ada siri no tak? Itu la ID blog korang.
2. Korang tukar [Reply] dengan ayat korang sendiri. Tak nak tukar pom takpa.

Done!

1. Korang jangan klik button "Comment" pulak nak tengok tutorial ni jadi ke tak. Untuk korang tengok jadi ke tak, korang bukak mana-mana post yang dah ada komen, ada tak button reply kat pengomen anda? Kalau ada, jadi la tu.

2. Tapi..Tapi..Tapi.. satu klik hanya untuk satu pengomen. Kalau untuk pengomen kedua, dia akan load page baru. So, korang digalakkan mengunakan Pop-Up window untuk komen. Kalau tak tahu ape tu Pop-Up window. Tengok sini.

Lain-lain Tutorial:






Comments
24 Comments

24 kritikan:

eyjalukman said...

wahh , bru tahu . haha

trigyy said...

@eyjalukman

hihihi... praktikkan yea

prinCe arCher said...

thanks bro..bejaya install doh..=)

prinCe arCher said...

thanks bro...bleyh install doh=)

trigyy said...

@prinCe arCher

thniah2x..

aiman rashidd said...

HAHAHA . ***tengah HAPPY gila nih :) segan pun ada :D

btw thanks again for you share :)

HAPPY :) LALALALA teruskan senyum Encik Trigyy :) HUHU

trigyy said...

@aiman rashidd

senyum2x...

tyra said...

tingkayu ya. . . :)

Nour Akmal said...

blog trigyy ptt popular..

http://jarijemariemas.blogspot.com/2011/04/blog-ni-aku-rasa-patut-popular.html

zyra toink toink said...

camtu ke........ insyallah la zyra buat -.-''

Siti Rahmah Kamarudin said...

dah buat dah..tp nak tau gak bila kt dah reply tu...orang tu dapat tak any notification yang kata kita dah reply?

nida-razak said...

da buat..menjadik!!hehe..tq..tq.. =)

trigyy said...

@zyra toink toink

try2x

trigyy said...

@Siti Rahmah Kamarudin

notification rsenya xda.. huhu

trigyy said...

@nida-razak

sama2x...

nida-razak said...

@trigyy
tp kan, nk tnya..bhagian mna yg nk tukar word reply tu ek..xjumpe pon..huhu...

trigyy said...

@trigyy

line bawah sekali dlm code tu.. ada?

nida-razak said...

@trigyy
da jumpa...hehe..tq2.. =)

Dekcik said...

owh thanks t dekcik try...

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/05/kau-kejam-kau-pijak-kaki-anak-kucing-tu.html

en solo said...

menjadi !!!~

Rozita said...

terima kasih...saya puas cari camne nak buat camni..

trigyy said...

@Dekcik

okeyh2x

trigyy said...

@en solo

tahniah,,,

trigyy said...

@Rozita

sama-sama

Related Posts with Thumbnails