Friday, March 4, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Put HTML code in Post for Bloggers







Ok. Ramai blogger ingin share apa yang diorang tahu dalam blogging ni. So, the main part is when diorang nak letak HTML code in their post. Seperti gambar diatas, itu HTML code dalam post how to hide shout box. Banyak kriteria yang perlu kita take care dalam setting ni.

"ce citer, ce citer"

1. Find this code in your Design>>Edit HTML code ]]></b:skin>. Then SAVE.

2. Bila dah jumpa, copy code dibawah and letak sebelum code diatas.

pre { background:#efefef; border:1px solid #A6B0BF; font-size:100%; line-height:100%; overflow:auto; padding:10px; height:50px; width:585px; color:#000000 } pre:hover { border:1px solid #efefef; } code { font-size:120%; text-align:left; margin:0;padding:0; color: #000000;} .clear { clear:both; overflow:hidden; }

Code diatas ni bermaksud, once kamu letak some HTML code in your post, Code diatas akan detect dan dia akan ikut setting diatas. Kalau korang ingin HTML code dalam post korang memanjang tanpa scroll, korang just buang code height:50px; dan boleh adjust width ikut width post area korang. Setting lain korang leh main-main.

3. Now, part to put HTML code in your post. Korang bukak website ni dulu. Convert Raw HTML to Escaped HTML. Korang kena convert code HTML korang yang korang nak letak dalam post tu dulu. 

Then, korang COPY and PASTE the new code in Edit HTML bukan pada Compose.


Then, tambah <pre> CODE HTML KORANG </pre>. Semasa Edit HTML (New Post)


4. Korang try post then tengok Post korang. Kalau berlaku seperti ini. 


Banyak kotak-kotak dalam post korang. So, korang edit balik post korang tu. korang bukak Edit HTML (Edit Post). korang buang code-code yang tak patut ada disitu seperti ini.


5. Then, korang try post sekali lagi. ok ke x? kalau x oke jgk. try komen kat post ni. OK! DONE !













Sponsor By





Comments
4 Comments

4 kritikan:

Nour Akmal said...

hye..
thanks coz sudi follow blog sy..
salam kenal..
keep in touch yaa...

URY said...

trm ksh berkongsi pengetahuan ni... amat berguna sekali.

TrigYy said...

sama2x..

Yastro said...

Terima kasih....dari semalam dah usha blog ko nih...hehehe
Sangat2 bermanafaat...

Related Posts with Thumbnails

:: Latest Post ::