Sunday, February 27, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Kita selalu marah Tuhan ?? Sedar ke tak ??









" Masam betul buah ni"
" Eh, xleh hujan hari lain ke? aku nak kluar ni "
" Time2x nak dating cmneh la, dia nak sakit perut "
" Time2x nak blogging ni la, mak nak suh g pasar "

Ayat-ayat ni biasa kita dengar oleh telinga kita yang dikeluarkan dari mulut kita sendiri or mulut orang lain hasil getaran lidah kita kita. eh, post ni bukan psal sains. silap. Kita merasakan begitu mudah melafazkan ayat-ayat seperti itu dan merasakan ianya tidak ada apa-apa.

Sedarkah anda bahawa, smua contoh-contoh ayat diatas ada relation dengan Tuhan kamu? Sedarkah anda, sedang anda marah-marah, anda sedang memarahi Tuhan kamu? Sedarkah anda?



Contoh ayat 1:
" Masam betul buah ni"
- Zaman sahabat ada menceritakan tentang buah tembikai kalau tak silap tapi aku akan ringkaskan ceritanya. Kamu marah sahabat kamu yang belikan buah untuk kamu kerana buah itu masam.

"Belilah yang elok sikit"
Kamu marah pada siapa sebenarnya tu? pembeli berusaha membeli buah yang terbaik. Penjual berusaha menjual buah-buah yang terbaik. Petani berusaha menghasilkan buah-buah yang terbaik. So, sedarkan kamu sedang marah kepada sang Pencipta ? Tuhan kamu tu. Layak ke kamu marah Dia ? Sedar x lagi?

Contoh ayat2:
" Eh, xleh hujan hari lain ke? aku nak kluar ni "


-Hujan, panas, sejuk, banjir, kemarau, dan sebagainya adalah kejadian yang telah diatur oleh Tuhan. Tetapi ayat seperti itu adalah seperti memarahi Pencipta hujan itu. Ketentuan kita sudah diatur oleh-Nya. Kita patut berdoa agar setiap langkah kehidupan kita adalah terbaik untuk kita dan bukan selalu men-complain. Sedar x lagi?

Contoh ayat 3:
" Time2x nak dating cmneh la, dia nak sakit perut "


- Kadang-kadang kita x sedar yang kita nak sakit perut bukan? Makan dah jaga. Dah beli e-book pasai panduan pemakanan, tapi still sakit perut pada waktu yang tidak diingini dan tidak dapat dijangka. Eh..eh.. so, siapa yang buat kita sakit perut tu? Haa.. dapat agak kan. So, kamu nak marah Dia ke? Semua ketentuan ada hikmahnya. Lain post aku cerita hikmah disebalik kepahitan hidup. Cuba terima dengan hati yang terbuka dan selalu think-positif dan selalu berdoa agar cepat sembuh or lain-lain.

Contoh ayat 4:
" Time2x nak blogging ni la, mak nak suh g pasar "
-"Eh, nape aku marah mak aku, ada relation dengan Tuhan pulak?"


- Hihihi. Hormat-menhormati ibu-bapa adalah tanggungjawab setiap anak dan ada dalam Buku Teks Pendidikan Islam or Pedidikan Moral masa korang sekolah dulu. So, korang x sedar lagi ke siapa yang suruh kita hormat ibu-bapa tu? Korang x hormat ibu-bapa bersamaan kamu ingkar perintah Tuhan kamu. Harap-harap dah sedar.

Sorry kalau post ni ada menyinggung sesiapa, hasrat dihati cuma nak sampaikan sesuatu. Sambil mengubah nasib diri sendiri agar menjauhkan diri dari sifat marah.

"Ambil yang jernih, buang yang keruh"

p/s: Agama tak pandai sangat, kalau ada silap dan salah, harap dapat tegur k. thank you.





Comments
11 Comments

11 kritikan:

Nadhirah-chan said...

huhuhu betul gak kan . mintak dijauhkan dari sikap macam ni .

TrigYy said...

berdoa yang terbaik

beLLa said...

kdg2 kte tak sedar kan tercakap mende2 camtuh.
nice entry! ;)

Awan Biru said...

Tersedar.
Kadang-kadang kita main belasah cakap saja tanpa berfikir.
Memang nampak kebodohan diri ini.
Terima kasih atas perkongsiannya.

TrigYy said...

Alhamdullillah

cik-terompah said...

(--")

kita tak sedar...

TrigYy said...

xsedar kan sblum ni.. so, control2 la yea

Raihana Izzati said...

yeah.betol.
baru sedar.
n mmg unappropriate.
hmm..shudnt do dat nex tym..

~CiK TiNieY~ said...

amar ma'ruf yang sangat bagus wlpn kita nampak macam remeh hal ni...

thanks!;)

TrigYy said...

amiiiinn.. Alhamdullillah

faiz said...

btol tu...kdg2 kita xsedar ape kita ckp tu slh..

Related Posts with Thumbnails

:: Latest Post ::