Friday, July 1, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Kisah Sedih Pasangan Norma dan Talib [UPDATED]..








Segala UPDATE kisah ini. sila ke Blog Miera

Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...

-Norma-

Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..

-Norma bersama Rafiq-

tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq. bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..

-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-

-Talib sentiasa ada disisi isteri-

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

-Talib bersama Rafiq-

-tangan Norma yang lebam-

-gambar terkini baby Rafiq-

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..
kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.



cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif


aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.

Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....


TOTALLY COPY & PASTE dari KasihAleeya


Kalau korang tak caye, korang leh tengok entry-entry di blog cik moon








Comments
21 Comments

21 kritikan:

mira.... said...

mira arap moon cpt smbh...baby moon sntiasa doakn spaya moon cpt smbh...amin

PUTERI NATASSIA said...

mohon share boleh ?

zyra toink toink said...

gila sedih T____T cian dorang kan.. sabar je suami dia..sobsob T.T tapi zyra tak mampu nak sedekah duit just mampu sdekah doa . hukhuk~ (loklaq -.-')aminnn.

trigyy said...

@mira....

amin3x.. sama2 la kita doakan mreka.. huhu

trigyy said...

@PUTERI NATASSIA

sila2x.. amat dialu-alukan

trigyy said...

@zyra toink toink

takpa. doa sorang mukmin sgt2 b'hrga.. huhu

siti kektus said...

kesian nya kat moon tu. mudah mudahan dia cepat elok la nanti.

baby dia comel sangat.

Miss Moon said...

thanks dear for sharring this ...

i really really appreciate it

Moon

leyzajamil said...

berkongsi perasaan simpati di sini..salam edie, lama tak 'bertegur sapa'

mas saari said...

sedihnya baca kisah mereka!

moga norma cepat sembuh...amin!!
akak akan bantu mana yang termampu!

Isteri Encek Bard said...

Ya Allah Permudahkan jalan hidup mereka
http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/07/memanjangkan-batuan.html

trigyy said...

@siti kektus

moon adek ipar dia.. norma yg sakit.. huhu. moga2 cpat smbuh..

trigyy said...

@Miss Moon

sama-sama. kuatkan smgat yea..

trigyy said...

@leyzajamil

wsalam.. erk, presentation blom abis lagi.. hahha

trigyy said...

@mas saari

amiiin2x... tu la, hrap bntuan yg sikit m'bawa mkna bsar bg mreka..

trigyy said...

@Isteri Encek Bard

aminnnn.. moga doa saudari sntiasa b'sama mreka..

Irfan said...

mohon copy paste gak bole...?nak share gn kwn2....

Irfan said...

mohon nk copy paste gak bole?

Ain Zulaikha said...

owh ada baca ni tadi, anak dia comel.. hurm semoga norma cepat sembuh dan bahagia bersama family amin

trigyy said...

@Irfan

sila3x...

trigyy said...

@Ain Zulaikha

amiiinnn3x. smoga smua doa akan dimakburkan oleh Allah..

Related Posts with Thumbnails