Saturday, June 11, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Punca & Cara Atasi Badan Berlemak








Assalamualaikum~ macam mana saya nak atasi masalah badan berlemak? how to burn belly fat? ingin hilangkan perut buncit? seksikan punggung? kecilkan peha? buang lemak di lengan? Disini serba sedikit punca-punca badan berlemak dan cara atasi masalah itu.

Simple Carbohydrate 

kebiasaannya simple carb adalah makanan yang kita gemar. Tetapi, simple carb adalah makanan yang sangat mudah diproses dan ditukar kepada glucose iaitu sejenis gula. Glucose akan dihantar ke seluruh badan untuk dijadikan sebagai tenaga.

Glucose yang berlebihan atau yang tidak digunakan akan ditukar kepada glycogen iaitu store energy. Tenaga ini akan disimpan didalam badan dan akan digunakan pada masa akan datang.

Tetapi, badan kita mempunyai limit untuk menyimpan glycogen. oleh itu, glucose yang tidak digunakan akan ditukar kepada lemak dalam badan.

Penghasilan glucose juga akan merangsang penghasilan insulin. insulin adalah satu agen yang ditugaskan membawa glucose ke seluruh badan.

Tetapi, penghasilan glucose yang terlalu tinggi akan merangsang penghasilan insulin yang terlalu tinggi. sebahagian insulin akan membawa makanan ke seluruh badan dan sebahagian insulin yang lain akan mejadi insulin resistance. insulin resistance akan menhalang kemasukan makanan kedalam sel-sel badan. berlaku konflik disini.

Oleh itu, glucose yang dihalang akan ditukar kepada lemak kerana tidak digunakan oleh sel badan.

Complex Carbohydrate 

Complex Carb adalah makanan yang mempunyai kadar yang lama untuk ditukarkan kepada glucose. oleh itu, kandungan glucose dalam badan akan sangat terkawal. Tetapi, jangan ambil kuantiti complex carb yang berlebihan.

Cara Atasi

- kurangkan mengambil makanan kategori simple carb
- makan makanan complex carb instead of simple carb

Contoh

- brown rice instead white rice
- roti complex instead roti putih
- brown pasta instead pasta

Yes/NO

- YES sayur-sayuran
- YES buah-buahan
- YES bijirin

- NO junk food
- NO air carbonate


Penting: 

- jangan biarkan badan anda terlalu kenyang dan terlalu lapar.
- terlalu kenyang akan menyebabkan penghasilan lemak
- terlalu lapar akan mengurangkan metabolisme badan dan lemak tidak akan terbakar.








Comments
8 Comments

8 kritikan:

yad'z said...

hahaha,,, dah de 6 pax lum nih? eheh

mas saari said...

junk food tu yg susah nak stop tu...huhuhuhu

Aman Ibrahim said...

nice information, thanks for sharing~

trigyy said...

@yad'z

ada la nmpak sikit2... hehehe

trigyy said...

@mas saari

boleh kak. boleh punyer stop..

trigyy said...

@Aman Ibrahim

sama-sama.. =]

cik chinta said...

abaru je balik dr kedai pak janggut putih..cane nk kuyus ni..hahahah

trigyy said...

@cik chinta

hahhaha. lain kali jgn.. hahha

Related Posts with Thumbnails