Tuesday, March 8, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Aku terkantoi skodeng samseng (eps.2)






ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Korang still ingat samseng yang mahu paw adek gua ari tu dalam episode.1?. Aku tak taw la macam mana adek aku boleh selamat. Memang Tuhan Maha Kuasa. So, Gua mana tahan dowh adek gua kena macam tu, gua pergi la cari samseng-samseng tu. Then gua jumpe tempat diorang bersembunyi. Gua jalan slow-slow macam moon walk untuk menhampiri tempat mereka. Then, gua pejam sebelah mata, dan skodeng mereka di sebuah lubang pada dinding kayu yang agak buruk. Tiba-tiba gua terdengar: 

"Hoi"

Gua terkecut perut, kempis, slim dan sebagainya sebab suara itu dekat sangat dengan gua sedang gua mengintip diorang berbincang.

"So, hang oke tak?"
"ce citer, ce citer"

Oh, rupa-rupanya tu adalah bunyi SMS handphone baru gua. Masih lupe bunyi sebab baru sangat.

ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Tiba-tiba lagi, gua terdengar kata-kata dari bos diorang dengan suara yang tegas dan serius.

"Gua rasa kewangan group kita tak cukup untuk kita pergi serang kampung sebelah, so gua mahu korang cakap kat orang-orang dibawah tahanan kita yang kita inginkan duit"

Semua disitu bersetuju kecuali seorang dan dia berkata dengan suara yang penuh ketegasan.

"Bukan gua tak tahu yang bos banyak duit, tak perlu kita kutip duit orang tahanan. Bos ingat kami tak tahu yang bos telah hadiahkan mutiara kepada setiap kekasih bos yang sangat ramai itu. Geng-geng bos semuanya pakai baju mahal-mahal yang bos belanja"

ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Pantas ketua samseng balas:
"Kurang asam ngko, berani ngko cakap macam tu kat aku. Amek ni...."


Bos samseng terbang ala-ala Ong-Bak untuk memukul lelaki itu.


ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Hampir sahaja tangan Bos ke muka lelaki itu, tiab-tiba ada suatu suara yang marah adegan itu.

"Miaaaawwww"
ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Bos lelaki itu stop niatnya untuk memukul lelaki itu tapi dia pergi ke kucing untuk memberi amaran kepada kucing supaya tidak masuk campur dalam hal mereka lagi.

ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Dalam kucing itu keadaan ketakutkan, lelaki tadi selamat melarikan diri dari geng-geng jahat yang semuanya tumpu perhatian pada seekor kucing. Lelaki itu selamat juga dari geng-geng tadi. Tak kena pukul, tak kena apa. Pelik-pelik. Memang Tuhan sangat berkuasa. Lelaki itu berjalan pergi begitu sahaja meninggalkan geng-geng samseng itu.
ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Kucing yang melihat lelaki tadi selamat terus senyum sampai ke pipi.

ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut

Tapi perasaan aku tiba-tiba menjadi bertambah takot dan hati aku menjadi tidak tenang. Tidak taw kenapa. Oh, baru aku ingat kenapa, aku terlupa nak baca SMS yang aku baru dapat tadi. Bunyinya macam ni:

" Cerita yang korang dengar dan tengak ni tak ada kena-mengena dengan yang hidup ataupun yang mati"


Berani betul sorang tu tegakkan keadilan. Siapa sebenarnya dia ni. Anak siapa dia ni. Apakah terjadi kepada dia selepas ini? Nantikan episode.3 dalam KISAH KITA...


p/s: Except cerita kucing. Pesanan ringkas ini adalah kisah teladan Imam Nawawi yang diusir oleh Raja Mamluk kerana Raja Mamluk menyuruh ulama mengeluarkan fatwa bahawa dibolehkan kerajaan mengambil harta rakyat sebagai bekalan untuk berperang. Dengan keberanian Imam Nawawi dalam menegakkan kebenaran dengan membongkar rahsia Raja itu, Beliau diusir dari daerah itu.









Sponsor By
ilmiah, imam nawawi, islam, Kisah, kisah imam nawawi, kisah teladan Imam Nawawi, teladan, 3 idiot, kucing senyum , kucing marah, kucing takut





Comments
15 Comments

15 kritikan:

trigyy said...

Episode.2

zikeryhassan said...

aku suka2.

trigyy said...

thank you...

Episode.2

ann said...

best! klaka pun ade,hehehe =)

Syakir Rahman said...

hahahaha...terbaek dr ladang...aku dh la tgah penat ni...bce entry ni tros ilang stres...hahah

TrigYy said...

hahahah.... thnx2x..

baca eps.1 plak.. Episode.1

KHAIRUNNIESA said...

haha..suka2...pandai wat entry..ada maksud tersirat disebalik entry ni..like byk2..ehe..(^_^)

trigyy said...

thnx2x...


Episode.1

♥sophie♥ said...

hahaha ;DD nice nice !
ade meaning dsebalik nie.. :)

trigyy said...
This comment has been removed by a blog administrator.
farahinshabuddin said...

ahahahahaha ~ lawak!! sgt bes!! thumps up!! :D

atiranur79 said...

mmg best gila :D . HAHAH

trigyy said...

@♥sophie♥

yeah~

trigyy said...

@farahinshabuddin

tQ farahin~

trigyy said...

@atiranur79

hehhehhe. tQ~

Related Posts with Thumbnails

:: Latest Post ::