Wednesday, April 27, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Cadangan untuk Page Impression








Awal-awal aku bagitahu yang post ini adalah hanya cadangan bukan ajaran. hahhaha. sebab aku bukan pandai sangat dalam tingkatkan trafik blog ni. Salah satu perkara penting dalam dunia blog adalah page impression. Macam-macam cara bloggers do to increase their page impression.

Kalau korang perasan, bloggers otai yang mementingkan page impression akan letak banyak link di dalam post latest mereka. Macam mana diorang kaitkan post-post lama dengan post baru?. Maybe itu semua satu perancangan. Maksudnya, dia sudah plan awal-awal sebelum buat post tu.

Tapi kan, kalau korang tak taw macam mana nak kaitkan post baru dengan post lama. Meh awok nak citer. Ini cuma CADANGAN sahaja bukan tutorial. Kalau nak try pom boleh jugak.

Mula-Mula, korang buat post macam biasa. Puisi ke, lirik lagu ke, masalah hidup ke, tutorial ke, contest ke dan lain-lain. Then, dalam setiap perenggan post korang, cari beberapa word yang menarik. COPY word itu dan PASTE kan disini.


Then, korang SEARCH. Post-post lama korang yang ada kaitan dengan word tadi akan muncul depan mata korang, korang just bukak balik post tu, amik link post tu, linkkan word dalam post terbaru tu ke post tadi.

Lantak la post lama tu menarik ke tak, lagi bagus daripada tak ada kan. Hihiihiih... TAPI, tak cukup setakat tu. Kebiasaan readers akan menggerakkan cursor mereka sambil membaca post korang. So, kalau setakat letak link je, orang tak taw link tu ape benda. So, korang buat ni pulak.

Korang ke EDIT HTML instead of COMPOSE. Korang cari word yang korang linkkan tadi. Senang je nak cari. Korang nampak ada URL dalam post tu, situ la word korang. Korang akan nampak macam ni.

<a href="http://trigyy.blogspot.com/2011/03/bunuh-kawan-dengan-rokok-eps4.html" >ajaran</a>

Setting sikit dengan tambah command "title", so, jadi macam ni:

<a href="http://trigyy.blogspot.com/2011/03/bunuh-kawan-dengan-rokok-eps4.html" title="bunuh-kawan-dengan-rokok">ajaran</a>

Sebagai contoh, aku buat dalam post ni. Kalau ada yang berminat dengan link tu. Syukur la kan. Kalau takda yang minat, biar je la... hhahha..








Comments
17 Comments

17 kritikan:

nida-razak said...

wah2..menarik..tenkiu2..ske singgah sni blajar mcm2..hehe..

trigyy said...

@nida-razak

belajarlah lagi.. hihi

nida razak said...

@trigyy
hehe..tu la..kna rajin singgah sni..hehe =)

amira afiqah said...

benda baguih ni.terima kasih mengajar :DD Heee

trigyy said...

@nida razak

klu rjin2 dtg sini. jasa dikenang. klu jasa dikenang. ada la somthing nnti.. hahha

trigyy said...

@amira afiqah

sama-sama.. cadangan je, bkn ajar.. haha

nida razak said...

wah2..okeh..confirm ke sni slalu...hihihi...

www.fierapirot.bolgspot.com said...

wah bagos gak buat cam tu..=)..thanks gtau..singgah and follow u..

TrigYy said...

@nida razak

hihihi....

TrigYy said...

@www.fierapirot.bolgspot.com

sama-sama2x..

nida-razak said...

@TrigYy
egy..nk tnya..ap function letak "title" tu? ada beza ke?xbpe pham yg tu la..

TrigYy said...

@nida-razak

kalau takda title.
try tengok kat link tu, ada kelauar somthing tak?

Kalau ada title.
try tengok lagi sekali. title ni akan keluarkan title ape kita letak kat link tu

nida-razak said...

@TrigYy
klo xda title..ada keluar sumthing?kuar ap ek? kuar entry tu la..

huu..xpham la egy..sory..saya mmg always blur..huu

TrigYy said...

@nida-razak

maksud edi,
bila dah post entry tu.
gerakkan cursor ke word yang ada link. jangan klik. tengok ada keluar title untuk link tu tak.

nida-razak said...

@TrigYy
ooh...ingt ble klik bru ada..da letak "title" tu..tp xda kuar pon ble cursor ke word tu..letak "title" sja, or include tjuk post tu?

nida-razak said...

@TrigYy
egy...da pham..da menjadi..hehe...tq..

TrigYy said...

@nida-razak

good2x.... thniah sbb dah jdi.. hihi

Related Posts with Thumbnails