Wednesday, May 4, 2011




Blog baru -----> trigyy [dot] com


Blockquote Setting 1 for Blogger








Assalamualaikum~ Hari ni trigyy nak share dengan korang cara setting "blockquote" kat post korang. Setiap blogger ada bar seperti gambar dibawah dan juga ada button yang dimerahkan tu. Tapi kalau korang guna, mesti takda effect kan?


Sebenarnya banyak effect boleh buat dengan button tu. Tapi hari ni trigyy nak ajar cara buat kotak jer, sebab tu tajuk entri "Blockquote Setting 1". Dulu trigyy penat jugak cari tutorial buat kotak dalam post. Tapi istilah sebenar dia adalah "blockquote". Kotak yang trigyy maksudkan korang boleh rujuk entri Pengaruh Bloggers Otai.

First
-Korang pergi DESIGN >> EDIT HTML >> ExPanD

Second
-Korang cari code ni ]]></b:skin>
-Kalau nak mudah cari code tu, guna CTRL+F


Third
blockquote {
background: #F4A460;
-webkit-border-radius: 0px 0px 0px 0px;
padding: 6px;
width:90%;
Border: 3px solid #000000;
margin:1px 20px;
}

-Korang COPY and PASTE code diatas SEBELUM code pada langkah dua tadi


Sekarang button blockquote korang sudah boleh diguna. Tapi, itu adalah setting yang trigyy guna sekarang. Korang boleh adjust or customize lagi blockquote tu mengikut cita-rasa korang sendiri.

Warna background dan warna border still boleh ditukar. Hanya memerlukan 6 digit code bar warna kegemaran korang. Code warna boleh rujuk sini.

-webkit-border-radius: 0px 0px 0px 0px; adalah setting untuk setiap bucu pada kotak korang tu. Kalau korang nak kotak korang ada curve kat setiap bucu, korang boleh tukar kepada 10px 10px 10px 10px. Kalau korang nak ada dua bucu tajam dan dua bucu tumpul, korang boleh guna ni, 10px 0px 10px 0px. Dan macam-macam lagi korang boleh buat sebab keberangkalian bentuk kotak korang adalah 4! iaitu 24 keberangkalian.

Setting-setting lain korang boleh adjust mengikut cita-rasa sendiri. Sebabnya, rasanya setting tu dah cukup ok kot. After this, trigyy share macam mana effect blockquote yang laen pulak ataupom just tanya pakcik korang, Google. Banyak tutorial pasal blockquote ni, tapi trigyy share dalam bahasa melayu.. hahhahaha..








Comments
9 Comments

9 kritikan:

putrifayad said...

best3...boleh cube nnt..hehehe

trigyy said...

@putrifayad

sila-sila.. good luck yea.. hehhehe

syuwai said...

owh~

makaseh share ^^

nanti bulih gak try2x, kalau x paham boleh tanya kan3x?? hoho

trigyy said...

@syuwai

boleh2x.. silakan bertanya.. jgn malu2x..

mas saari said...

yeay....suka3
dah lama cari tutorial nak buat kotak ni! terima kasih 1000 kali edie..

mmg terbaiklah...

trigyy said...

@mas saari

cmneh kak mas? dah boleh belum? huhu

hafiz hafizol said...

x pernah kot wat nie... muehehe.. tens 4 sharing....

trigyy said...

@hafiz hafizol

boleh cuba.. hhihihi

Yastro said...

Aku amik code kat sini gak..thanks.

Related Posts with Thumbnails

:: Latest Post ::